Primul acord de împrumut finanțat prin programul EaSI destinat sectorului micro-agro din România

  • 35 milioane de lei (7.3 milioane EUR) vor sprijini aproximativ 700 de micro-întreprinderi în cadrul programului Uniunii Europene Ocuparea Forţei de Muncă şi Inovare Socială (EaSI);
  • Este primul împrumut finanțat prin programul EaSI implementat în România.

Fondul European de Investiţii (FEI) și Uniunea Europeană (UE) anunță astăzi acordarea primului împrumut EaSI în România, în valoare de 7.3 milioane EUR, echivalent în monedă locală. Împrumutul va permite Agricover, principalul furnizor de servicii financiare specializate pentru fermieri de pe piața românească, să își extindă gradul de acoperire în sectorul micro-agro. Agricover joacă un rol esențial în economia locală, îmbunătățind constant accesul fermierilor la un portofoliu complex de produse de finanțare.

Tranzacția consolidează capacitatea de creditare a Agricover, a cărei ofertă financiară este completată și de servicii nefinanciare. De exemplu, în 2019, Agricover a sprijinit lansarea Asociației Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Perfomantă (CFRO), o organizație profesională devenită rapid o platformă care oferă cunoștințe și bune practici pentru o agricultură performantă și sustenabilă și are ca scop creșterea participării fermierilor români la consultarea și elaborarea politicilor și reglementărilor naționale și europene. CFRO derulează deja un program adresat tinerilor, pentru creșterea compentențelor și gestionarea riscurilor în agricultură, obiectivul fiind îmbunătățirea cunoștințelor de educație financiară a fermierilor, în special a generației tinere.

Alain Godard, Directorul Executiv FEI, a declarat: „Această tranzacție finanțată prin EaSI va permite FEI și Agricover să sprijine agro-producătorii, inclusiv micro-fermierii, din toată România. Împrumutul va contribui la dezvoltarea sectorului agricol, la consolidarea competitivității acestuia și la asigurarea locurilor de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru comunitățile agricole locale. ”

Nicolas Schmit, Comisarul European pentru Locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Sunt încântat să anunț primul acord de împrumut pentru România prin EaSI, noul nostru instrument de finanțare, în beneficiul sectorului agricol românesc, al fermierilor și economiei locale. În aceste momente provocatoare, Uniunea Europeană își păstrează angajamentul și sprijină la nivel local accesul la micro-finanțare, contribuind la creșterea numărului de locuri de muncă, a oportunităților egale și a incluziunii, ca parte a planurilor de relansare în Europa.”

Robert Rekkers, Directorul General Agricover Credit IFN, a declarat: „Suntem onorați și încântați să fim prima instituție agro-financiară din România care beneficiază de finanțare în cadrul programului EaSI al FEI și UE. Deschide o gamă extinsă de oportunități pentru a putea ajuta fermierii micro, mici și mijlocii să înceapă, să dezvolte și să continue pe mai departe afaceri profitabile. Finanțarea agriculturii este principala noastră activitate și ne mândrim cu capacitatea noastră de a înțelege nevoile specifice ale fermierilor și de a dezvolta soluții de finanțare unice pentru a răspunde cerințelor lor. Finanțarea fermierilor micro, mici și mijlocii este o prioritate strategică pentru Agricover Credit IFN în anii următori.”

Noul acord de împrumut reprezintă a patra operațiune între Agricover și Grupul BEI (Banca Europeană de Investiții). Acesta valorifică relația puternică dezvoltată între cele două instituții de-a lungul anilor și extinde și completează portofoliul de finanțare al Agricover.