Agricover Credit IFN – creștere cu 57% a profitului net în primul semestru al anului 2018
Compania a acordat in primul semestru finantare in valoare de 524 milioane lei catre 2970 fermieri, in timp ce expunerea din credite a depasit 1,35 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
“Anul acesta ne-am concentrat eforturile si ne-am implicat mai puternic in dezvoltarea segmentelor de clienti fermieri mici si medii. Totodata, am continuat sa lansam noi produse specializate, precum creditul destinat crescatorilor de vaca de carne, produse care au performat foarte bine. Rezultatele remarcabile obtinute in primul semestru ne incurajeaza sa continuam directia strategica si in cea de a doua parte a anului”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.
Informatii financiare la 30 iunie 2018:
- Profitul operational: 21.248.000 lei, in crestere cu 27,7% fata de aceeasi perioada a anului 2017
- Profitul net: 17.879.532 lei, in crestere cu 57,1%
- Capitaluri proprii: 204.742.156 lei, in crestere cu 29%
- Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 20%
- Credite neperformante cu restante mai mari de 90 de zile: 1,3%
- Valoarea creditelor acordate: 524.000.000 lei, in crestere cu 24,5%
- Expunere din credite: 1.351.670.368 lei, reprezentand o crestere cu 33%
- Numar clienti activi: 2970 fermieri, in crestere cu 23,1%
Capitalurile proprii au crescut cu 29%, ajungand la 204 milioane lei, iar rata creditelor neperformante cu restante mai mari de 90 de zile s-a mentinut in primul semestru la un nivel foarte bun de 1,3%.
Cresterea numarului de clienti este data in special de dezvoltarea segmentului de clienti mici si medii, in timp ce numarul clientilor mari s-a mentinut.
In ceea ce priveste portofoliul de produse, creditele de capital de lucru au avut cea mai mare pondere din totalul creditelor accesate de fermieri in primul semestru al anului. O crestere semnificativa a inregistrat-o cererea de capital avand ca destinatie achizitia de teren agricol. Reactia rapida si abordarea nebirocratica au dus la consolidarea pozitiei de lider si principal partener al fermierilor atunci cand au nevoie de finantare pentru extinderea sau securizarea prin achizitie a terenului destinat productiei agricole.
Pentru semestrul al doilea al anului, compania are in vedere continuarea ritmul de crestere atat in ceea ce priveste numarul clientilor finantati, cat si a volumului de credite acordate.
„Ne propunem sa continuam ritmul de crestere si in cea de a doua parte a anului, chiar daca vom fi mai prudenti si vom urmari evolutia pietei agricole in contextul situatiei dificile a crescatorilor de porci si a conditiile meteorologice care pot afecta productivitatea fermelor vegetale din unele regiuni ale tarii. Deciziile rapide, raspunsul prompt la solicitarile de finantare si portofoliul solid de produse specializate sunt principalele atuuri care ne permit sa sustinem performanta fermierilor parteneri", a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.
Despre Agricover
Agricover Credit IFN – subsidiara a Agricover Holding este prima institutie financiara din Romania care ofera produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic. Cunoasterea si intelegerea specificului activitatii agricole permit dezvoltarea de produse inovatoare pentru finantarea capitalului de lucru si a investitiilor intr-o maniera flexibila, adaptata nevoilor fermierilor.
Agricover Credit a inregistrat o crestere rapida ajungand, in numai cativa ani, sa fie unul dintre jucatorii cheie in finantarea producatorilor agricoli.
In 2017, BERD a devenit actionar in cadrul Agricover Holding SA, cu o investitie de 32 milioane lei (echivalentul a 7 milioane euro) in capitalul companiei pentru a subscrie unei participatii de aproape 13 procente.
Agricover Holding reuneste activitatile de Agri-Business si Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o veriga cheie ce sustine eficienta intregului lant valoric din agribusiness, oferind solutii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din Romania.