Agricover Credit IFN a înregistrat în 2018 o creștere a profitului net cu 49% față de anul precedent
Valoarea creditelor acordate in 2018 a fost de 1,63 miliarde lei, in timp ce numarul clientilor activi a ajuns la 2800 fermieri performanti, in crestere cu 21% comparativ cu anul anterior.
“In 2018 am continuat cresterea sanatoasa prin dezvoltarea portofoliului de clienti in segmentul fermierilor micro, mici si medii. Am extins echipa comerciala care se deplaseaza direct la ferma pentru a acorda fermierilor cele mai potrivite solutii de finantare si am consolidat o echipa dedicata pentru a raspunde nevoilor specifice de finantare a clientilor micro”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General Agricover Credit IFN.
Informatii financiare la 31 decembrie 2018:
- Profitul operational: 42.994.000 Lei, in crestere cu 45% fata de 2017
- Profitul net: 33.225.000 Lei in crestere cu 49%
- Capitaluri proprii: 220.000.000 Lei, in crestere cu 18%
- Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 22.7%
- Credite neperformante cu restante mai mari de 90 de zile: 1,26%
- Valoarea creditelor acordate: 1.628.000.000 Lei, in crestere cu 19%
- Expunere din credite: 1.300.000.000 Lei, in crestere cu 30%
- Numar clienti activi: 2800 fermieri, in crestere cu 21%
Expunerea din credite a crescut cu 30%, ajungand la 1,30 miliarde lei. Rata creditelor neperformante cu restante mai mari de 90 de zile a fost de 1,26%, un nivel foarte bun comparativ cu media sistemului bancar si in scadere usoara fata de anul trecut.
Pentru a asigura necesarul de fonduri destinate finantarii fermierilor, compania si-a mentinut parteneriatele solide cu bancile locale prin extinderea liniilor de credit existente, dar si cu partenerii internationali consacrati precum International Finance Corporation, European Investment Bank, European Investment Fund, Black Sea Trade and Development Bank, European Fund for Southeast Europe, International Investment Bank, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Valoarea totala a fondurilor accesate in 2018 a crescut cu 27%, ajungand la 1,38 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii au ajuns la 220 milioane lei, in crestere cu 18%.
In ceea ce priveste portofoliul de produse specializate, finantarea capitalului circulant a ocupat in continuare cea mai mare pondere din volumul plasamentelor acordate in 2018. „Creditele pe termen mediu avand ca destinatie achizitia rapida de teren agricol au inregistrat cea mai mare crestere, fiind urmate de solutiile de finantare pentru acoperirea necesarului de inputuri prin produsele de sinergie dezvoltate in cadrul grupului Agricover. Intelegem agricultura, cunoastem nevoile specifice ale fiecarui fermier in parte, ceea ce ne permite aprecierea corecta a riscurilor, aplicarea unor formule flexibile de constituire a garantiilor si timp de raspuns rapid, fara birocratie. Pentru ca agricultura nu asteapta finantari intarziate, iar fermierul roman are nevoie de suport pentru crestere si dezvoltare”, a declarat Robert Rekkers.
“Motorina cu plata la recolta” este unul dintre produsele de sinergie care a performat foarte bine in 2018. Astfel, un numar de 1630 de clienti au accesat aceasta solutie oferita prin intermediul unui credit negarantat dedicat exclusiv finantarii achizitiei de motorina. Fermierul are astfel asigurat in orice moment necesarul de motorina pentru productia agricola fara grija platilor pana la recolta.
Totodata, in 2018 compania a acordat o atentie deosebita sectorului zootehnic, incurajand dezvoltarea fermelor de vaci de carne si sustinand interesul fermierilor din sectorul vegetal privind diversificarea activitatii pentru a aduce valoare adaugata afacerii. Astfel, in 2018 compania a finantat peste 50 de fermieri care au infiintat ferme de vaci de carne, cu o suma totala finantata de peste 12 milioane lei. „Daca privim imaginea de ansamblu a agriculturii romanesti este evident faptul ca domeniul vegetal este predominant. Romania are insa un potential excelent pentru zootehnie. Exista conditii de relief optime pentru cresterea animalelor, iar vaca de carne poate fi o solutie foarte buna avand in vedere cererea in crestere pentru produsele de calitate, atat pe piata interna cat si externa”, a precizat Robert Rekkers, Directorul General Agricover Credit IFN.
Pentru anul 2019 Agricover Credit isi propune sa continue cresterea sanatoasa, urmarind cu precadere extinderea portofoliului de clienti micro si mici, precum si dezvoltarea de noi produse specializate adresate acestor segmente. Totodata, compania va continua sa investeasca in cele mai noi solutii informatice pentru a asigura raspuns prompt si acces facil la finantare unui numar de clienti in continua crestere.
Despre Agricover
Agricover Credit IFN – subsidiara a Agricover Holding este prima institutie financiara din Romania care ofera produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic. Cunoasterea si intelegerea specificului activitatii agricole permit dezvoltarea de produse inovatoare pentru finantarea capitalului de lucru si a investitiilor intr-o maniera flexibila, adaptata nevoilor fermierilor.
Agricover Credit a inregistrat o crestere rapida ajungand, in numai cativa ani, sa fie unul dintre jucatorii cheie in finantarea producatorilor agricoli.
In 2017 BERD a devenit actionar in cadrul Agricover Holding SA, cu o investitie de 32 milioane lei (echivalentul a 7 milioane euro) in capitalul companiei pentru a subscrie unei participatii de aproape 13 procente.
Agricover Holding reuneste activitatile de Agri-Business si Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o veriga cheie ce sustine eficienta intregului lant valoric din agribusiness, oferind solutii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din Romania.