Agricover Credit IFN înregistrează 31% creștere a profitului net în primul semestru din 2019

Agricover Credit IFN, principala instituție financiară dedicată finanțării agriculturii românești, a încheiat primul semestru al anului 2019 cu un rezultat operațional de 26,8 milioane de lei și un profit net de 23,3 milioane de lei, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă a anului 2018.

În primul semestru al acestui an, Agricover Credit IFN a oferit finanțare în valoare de 576,4 milioane lei unui număr de 3.465 de fermieri, expunerea din credite depășind 1,64 miliarde de lei, în creștere cu 22% față de aceeași perioadă a anului trecut.

“Continuăm trendul de creștere și în 2019 și susținem performanța în agricultura românească, oferind produse de creditare specializate, adaptate nevoilor fermierilor. Direcția strategică de business păstrează focus-ul pe atragerea de noi clienți, fermieri mici și medii, iar  acest lucru este deja vizibil în creșterea semnificativă a  numărului de clienți activi. Faptul că am reușit să creștem valoarea creditelor acordate în primul semestru al acestui an, comprativ cu 2018, ne încurajează să continuăm strategia noastră și pentru a doua parte a anului,” a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.

Informaţii financiare la 30 iunie 2019:

  • Profitul operațional: 26,897 milioane de lei, în creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului 2018
  • Profitul net: 23,373,441 milioane de lei, în creștere cu 31%
  • Capitaluri proprii: 252,980,362 milioane de lei, în creștere cu 24%
  • Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 20%
  • Credite neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile: 1,1 %
  • Valoarea creditelor acordate: 576,415 milioane de lei, în creștere cu 10%
  • Expunere din credite: 1,646,455,000 miliarde de lei, reprezentând o creștere cu 22%
  • Număr clienți activi: 3.465 fermieri, în creștere cu 17%

Capitalurile proprii au crescut cu 24%, ajungând la 252,9 milioane de lei, prin încorporarea rezultatelor nete, cât și prin majorare de capital social. Rata creditelor neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, a ajuns la 1,1%, în scădere comparativ cu  primul semestru al anului trecut.

Creșterea numărului de clienți a fost generată atât de dezvoltarea segmentului de clienți mici și medii, cât și de extinderea portofoliului de clienți mari.

În ceea ce privește produsele Agricover Credit IFN, creditele de capital de lucru au avut cea mai mare pondere din totalul creditelor accesate de fermieri în primul semestru al anului.

Solicitările de capital având ca destinație achiziția de teren agricol au înregistrat o creștere semnificativă. Expertiza solidă, reacția rapidă și procedurile extrem flexibile sunt principalele atuuri ale Agricover Credit IFN, care au dus la consolidarea poziției de lider de piață și partener principal al fermierilor atunci când aceștia au nevoie de finanțare pentru extinderea sau securizarea prin achiziție a terenului destinat producției agricole.

Pentru semestrul al doilea al anului, Agricover Credit IFN își propune să mențină  ritmul de creștere atât în ceea ce privește numărul clienților finanțați, cât și a volumului de credite acordate.

„Dezvoltăm permanent noi produse de creditare, iar cel mai recent este programul Alegeri de două ori mai bune, un produs inovativ asociat cu achiziția de produse de protecția plantelor. Prin programele mixte financiar-comerciale, Agricover Credit IFN își consolidează poziția de partener al fermierilor, alături de Agricover S.A. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, începutul anului agricol 2020 se conturează destul de sensibil pentru fermierii români, iar acest lucru ne-a determinat să venim în întâmpinarea potențialelor nevoi de cash flow,” a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN.

***

Despre Agricover Credit IFN

Agricover Credit IFN – subsidiară a Agricover Holding este prima instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Cunoașterea și înțelegerea specificului activității agricole permit dezvoltarea de produse inovatoare pentru finanțarea capitalului de lucru și a investițiilor într-o manieră flexibilă, adaptată nevoilor fermierilor.

Agricover Credit IFN a înregistrat o creștere rapidă ajungând, în numai câțiva ani, să fie unul dintre jucătorii cheie în finanțarea producătorilor agricoli.

În 2017 BERD a devenit acționar în cadrul Agricover Holding SA, cu o investiție de 32 milioane lei (echivalentul a 7 milioane euro) în capitalul companiei pentru a subscrie unei participații de aproape 13 procente. Agricover Holding reunește activitățile de Agri-Business si Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o verigă cheie ce susține eficiența întregului lanț valoric din agribusiness, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.