Agricover Holding S.A. face primul pas pe Bursa de Valori București, prin listarea celei mai mari emisiuni de obligațiuni a unei companii antreprenoriale românești la BVB

Agricover Holding S.A., principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a făcut primul pas pe Bursa de Valori București (BVB), unde a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro și cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB.

Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București:

„Suntem încântați de succesul emisiunii de obligațiuni derulată de Agricover Holding S.A. atât pentru că vorbim despre cea mai mare emisiune de obligațiuni derulată de o companie antreprenorială la BVB, dar mai ales deoarece banii atrași de la investitori vor fi direcționați către susținerea dezvoltării agriculturii românești. Pandemia ne-a arătat că, în perioade tensionate și pline de incertitudini, trebuie să ne bazăm în primul rând pe forțele proprii, astfel că este normal ca și piața de capital să susțină companiile românești.”

Ioana Tănase, Director Investment Banking, BCR:

„De-a lungul timpului, BCR a susținut prin finanțare dezvoltarea grupului și este firesc să fim alături de Grupul Agricover și cu ocazia primului pas pe care l-au facut pe piața de capital. Avem astăzi dovada clară că o companie solidă va atrage mereu interesul investitorilor. Suntem mândri că acest model a fost oferit de Agricover, alături de care avem o lungă istorie de parteneriat în business. Nu în ultimul rând, România are nevoie să avanseze rapid în direcția unei dezvoltări sustenabile, iar BCR este pregătită să își susțină clienții inclusiv în aceste inițiative.”

Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance, BRD Groupe Societe Generale:

„Agricover este fără îndoială unul dintre cele mai reprezentative grupuri de afaceri antreprenoriale din România, care crește profitabil într-un ritm alert și care deține poziții proeminente pe toate segmentele sale de afaceri. Atractivitatea domeniului agricol și a emitentului a fost confirmată de investitorii instituționali și din categoria private banking care au suprasubscris oferta de obligațiuni, aceștia devenind astfel noii parteneri ai creșterii viitoare a Grupului Agricover. Inclusiv din perspectiva experienței noastre ca intermediar al ofertei, avem convingerea că emisiunea de obligațiuni reprezintă doar un prim pas al Grupului Agricover pe bursa de la București.”

Ștefan Bucătaru, Membru în Consiliul de Administrație al Agricover Holding S.A.:

„Ne bucură mult oportunitatea de a crea o punte de legătura între cât mai mulți și mai diferiți investitori de pe piața de capital și agricultura românească. Grupul Agricover, prin intermediul entităților Agricover Credit IFN S.A., Agricover S.A. și Agricover Technology S.R.L., ridică la rang de strategie de business facilitarea accesului fermierilor români, atât la cele mai performante tehnologii agricole, cât și la soluții de finanțare adaptate specificului sectorului agricol, astfel încât un număr cât mai mare de fermieri români să-și poată dezvolta afaceri de succes in conditii optime. Dorim astfel să oferim investitorilor din România posibilitatea de a se alătura în acest demers, pentru ca împreună să contribuim în mod efectiv la modernizarea fermelor românești pe baze profesioniste, competitive și sustenabile.”

Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București:

„Rundele de finanțare derulate cu succes la BVB demonstrează că pe bursă există mai mulți finanțatori, persoane fizice și investitori instituționali. Aceste resurse pot proveni din depozitele populației, din activele fondurilor de pensii și ale celor mutuale. În ultimii ani am văzut companii din diverse sectoare venind la bursă, agricultură, energie, medical, HoReCa, IT, financiar bancar și nebancar. Totodată, în acest an vom vedea noi companii la Bursa de Valori București, din diverse ramuri ale economiei, doar din informațiile publice fiind peste 20 de companii în diverse faze de pregătire.” 

Obligațiunile emise de Agricover Holding S.A. în cuantum de 40 milioane euro sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligațiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%. Emisiunea s-a desfășurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în luna ianuarie 2021, care a fost suprasubscris și s-a bucurat de o audiență diversificată, atât în rândul investitorilor instituționali (fonduri deschise de investiții, bănci comerciale, instituții financiare internaționale), precum și în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Capitalul atras prin emisiunea de obligațiuni este destinat finanțării operațiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding S.A., specializată exclusiv în finanțarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituția financiară nebancară își propune să mențină ritmul alert de creditare al fermierilor români și să contribuie pe mai departe la creșterea susținută, pe baze sustenabile, a performanței agriculturii locale.

Mai multe informații sunt disponibile în Prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacționare și publicat pe site-ul agricover.ro sau pe site-ul BVB.

Vă invităm să urmăriți mâine, 31 martie 2021, ora 10:00, pe canalele de comunicare Agricover și BVB, evenimentul de lansare organizat la sediul BVB. Agenda este disponibilă aici.

Agricover Holding S.A. este o societate de tip holding și reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover S.A. (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN S.A. (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș S.A. (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology S.R.L. (prin care Grupul intenționează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovații în agricultura mondială și, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care își desfășoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

Încă de la înfiinţare, Grupul Agricover şi-a propus să deservească fermierii români şi să le ofere soluţii inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel încât aceştia să își poată consolida în mod sistematic şi sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante şi la soluţii de finanţare adaptate specificului sectorului agricol. Grupul are o contribuţie directă la performanţele foarte bune ale fermierilor români, care, în ultima decadă, şi-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale şi oleaginoase, înregistrând în perioada 2017-2019 un nivel ce reprezintă 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea înregistrată în Franţa, 77% din productivitatea înregistrată în Germania şi depăşind cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia.

În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. își desfășoară activitatea peste 1.000 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.000 de clienți fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Acționarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture B.V., membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover S.A..

Agricover Holding S.A. a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei (creștere cu peste 25% față de 2018), în timp ce soldul creditelor nete acordate fermierilor de subsidiara sa specializată Agricover Credit IFN S.A. la 30 iunie 2020, era de 1,832 miliarde lei, cu 22% peste nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.

BURSA DE VALORI BUCUREȘTI (BVB) administrează piețe de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme multilaterale de tranzacționare și furnizează o gamă variată de servicii participanților la piețele financiare. Bursa de Valori București este o societate listată pe propria piață din 2010. Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, în septembrie 2019, promovarea pieței de capital din România la statutul de Piață Emergentă Secundară. Din 21 septembrie 2020, România este inclusă propriu-zis în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Pentru mai multe informații despre Bursa de Valori București, vizitați bvb.ro.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să contactați:

Ștefan Musgociu, Specialist Business Development și Marketing BVB, +40.730.255.030, stefan.musgociu@bvb.ro

Carmen Chioțea, Director Marketing Grup Agricover, +40.749.888.885, carmen.chiotea@agricover.ro

COMUNICAT DE PRESĂ
30 MARTIE 2021, București