Agricover Credit IFN a acordat în 2017 credite fermierilor în valoare de 1,37 miliarde Lei, în creștere cu 39% față de anul anterior

Agricover Credit IFN – principala instituție financiară dedicată finanțării agriculturii românești, a acordat anul trecut plasamente în valoare de 1,37 miliarde lei fermierilor români și a realizat un profit operațional de 29,6 milioane lei, în creștere cu 19% față de anul 2016.

“In anul 2017 am acordat finantare in valoare de  1,37 miliarde lei unui numar de 2350 fermieri care fac agricultura profesionista. Cresterea remarcabila a volumului de credite acordate confirma faptul ca agricultura romaneasca este in plina dezvoltare, iar fermierii au nevoie de solutii de creditare specializate si inovatoare care sa le permita aplicarea celor mai noi tehnologii si extinderea fermelor”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Informatii financiare la 31 decembrie 2017:

  • Profitul operational: 29.608.000 Lei, in crestere cu 19% fata de 2016
  • Profitul net: stabil la 22.334.008 Lei
  • Capitaluri proprii: 186.862.625 Lei, in crestere cu 26%
  • Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 24,3%
  • Credite neperformante cu restante mai mari de 90 de zile: 1,55%
  • Valoarea creditelor acordate: 1.370.000.000 Lei, in crestere cu 39%
  • Expunere din credite: 1.003.174.000 Lei, in crestere cu 35%

Compania a mentinut parteneriatele cu institutii financiare internationale consacrate, precum International Finance Corporation, European Investment Bank, European Investment Fund, Black Sea Trade and Development Bank, European Fund for Southeast Europe, International Investment Bank, dar si cu partenerii locali pentru a acoperi necesarul de fonduri destinate finantarii fermierilor. Totodata capitalurile proprii au crescut cu 26%, ajungand la 186 milioane Lei. Cresterea capitalurilor proprii s-a datorat profitului reinvestit si infuziei oferite de BERD.

Rata creditelor neperformante cu restante mai mari de 90 de zile a fost de 1,55%, mentinandu-se la un nivel foarte bun, mult sub valoarea medie a sistemului bancar romanesc.

Numarul clientilor activi a crescut cu 22% fata de anul anterior si a avut la baza extinderea portofoliului de clienti micro (sub 100 hectare),  mici si mijlocii (segmentul clientilor 100-400 hectare). Agricover Credit a dezvoltat produse speciale pentru aceste segmente de clienti, puse la dispozitie prin intermediul unor echipe comerciale dedicate care se deplaseaza direct la ferma.

Anul 2017 a fost un an foarte bun pentru agricultura romaneasca, inregistrandu-se o crestere a profitabilitatii sectorului agricol cu productii record la principalele culturi, care plaseaza Romania pe primele locuri in Europa, comparativ cu marii producatori agricoli din vestul continentului. Contextul pozitiv a determinat  cresterea interesului fermierilor pentru modernizarea fermelor si extinderea suprafetelor lucrate prin achizitii de teren.

„Datorita produselor specializate, a reactiei rapide si nebirocratice, suntem prima optiune a fermierului de fiecare data cand are nevoie de finantare pentru achizitia de teren oriunde in Romania”, a declarat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

In ceea ce priveste finantarea zootehniei, in completarea solutiilor de finantare specializata pentru fermele de vaci de lapte si ferme de porci, in 2017 Agricover Credit a lansat noi solutii dedicate fermelor de vaci de carne. Pentru anul 2018, compania are in vedere consolidarea portofoliului de produse si credite dedicate zootehniei.

Totodata, compania va continua cresterea finantarilor acordate fermierilor micro si mici si extinderea portofoliului de produse de sinergie dezvoltate in cadrul grupului pentru a asigura inputurile necesare fermierilor intr-o maniera simpla si rapida, adaptata specificului agriculturii – motorina cu plata la recolta, program cash discount pentru achizitia de pesticide si samanta, solutii de finantare a ingrasamintelor cu plata la recolta.

In anul 2017 compania a deschis doua noi sucursale in Timisoara si Craiova, ajungand la un numar total de opt reprezentante in principalele regiuni agricole. Pentru 2018 compania are in plan deschiderea unei sucursale in Oradea.

Despre Agricover

Agricover Credit IFN – subsidiara a Agricover Holding este prima institutie financiara din Romania care ofera produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal si zootehnic. Cunoasterea si intelegerea specificului activitatii agricole permit dezvoltarea de produse inovatoare pentru finantarea capitalului de lucru si a investitiilor intr-o maniera flexibila, adaptata nevoilor fermierilor.

Agricover Credit a inregistrat o crestere rapida ajungand, in numai cativa ani, sa fie unul dintre jucatorii cheie in finantarea producatorilor agricoli.

In 2017, BERD a devenit actionar in cadrul Agricover Holding SA, cu o investitie de 32 milioane lei (echivalentul a 7 milioane euro) in capitalul companiei pentru a subscrie unei participatii de aproape 13 procente.

Agricover Holding reuneste activitatile de Agri-Business si Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o veriga cheie ce sustine eficienta intregului lant valoric din agribusiness, oferind solutii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din Romania.