Răzvan Silion, partener Agricover din Botoșani: "Am fost ajutați când am avut nevoie”
În luna iulie, am vizitat ferma AGRO IND COM, din județul Botoșani, care deține 1200 de ha cultivate, dintre care 300 ha de grâu. Aici, Răzvan Silion, inginer agronom, ne-a invitat să vedem o solă de 25 de ha pe care grâul din soiul Monte Cristo se dezvoltase bine și să discutăm despre schema de tratamente folosite care l-au ajutat să obțină o cultură atât de frumoasă.
Primul tratament, Andor cu Dash (erbidic cu spectru larg de combatere), a curățat câmpul de buruieni și au asigurat o bună intrare în vegetație. La rândul său, Amino Start (biostimulator pe bază de aminocizi de origine vegetală) a asigurat vigoarea plantelor, la intrarea în vegetație. Răzvan Silion recunoaște că inițial grâul “a fost cam leneș”, nu s-a înrădăcinat suficient de bine, dar dupa aplicarea biostimulatorului s-a constatat imediat fortificarea plantelor și asimilarea mai bună a substanțelor nutritive.
Un alt motiv pentru care fermierul nostru a preferat tratamentul cu Andor, Dash și Amino Start a fost și acela că se constatase o infestare cu Turiță și Veronica. Acestea au fost combătute cu succes, după cum se vede acum în lanul curat pe care ni-l prezintă zâmbind ușor.
Următoarele tratamente pe care Răzvan Silion le-a aplicat culturii pentru a o menține sănătoasă au fost Rexaris (insecticid de contact cu efect rapid) și Twist Plus (fungicid cu acțiune sistemică și mezostemică pentru culturile de grâu și orz). Aceste tratamente au ținut foarte bine sub control bolile și dăunătorii cu care s-ar fi putut confrunta lanul, în special fuzarioza care putea deveni un pericol real în condițiile climatice din acest an.
Odată cu insecticidul și fungicidul menționate, pe solă a fost aplicat și un tratament cu Plonvit Active Cereale (îngrășământ foliar ce furnizează substanțe nutritive potrivite pentru culturile de cereale), ceea ce a asigurat un efect de stay green (verde îndelungat) a revigorat plantele și în final a contribuit la sporirea producției.
Răzvan Silion ne-a mai spus că estimează ca recoltarea să înceapă în ultimele zile ale lunii iulie și atunci va putea vedea rezultatul unui an de muncă, dar după cum arată lanul, estimează o producție de peste 6,5 to/ha.
În final, fermierul nostru ne-a povestit despre colaborarea cu Agricover, care a început în urmă cu 12 ani și care a fost întotdeauna “corectă de ambele părți, am fost ajutați când am avut nevoie”, motiv pentru care recomandă cu sinceritate parteneriatul cu noi.
Îi mulțumim la rândul nostru pentru încredere și îi dorim spor și recolte bogate!